info@laga.nl +31(0)15 212 52 66
Twitter: De voorbereidingen voor de @Ringvaart zijn al een tijdje op gang. Een interview met de organiserende commissie bijā€¦ https://t.co/kXnA0FlfcT - 14-01-2019

Ontwerp

Kavel

De kleine afmetingen, de ongebruikelijke geometrie, bestemmingsplannen, nooduitgangen en kabels onder het terrein vormen de randvoorwaarden voor een complex optimalisatieprobleem. Op de punt van het driehoekige terrein kan er een stuk grond in bruikleen gekregen worden van de gemeente, maar dit mag niet bebouwd worden door de ligging van de kabels. Deze ruimte is echter wel hard nodig voor het manoeuvreren van boten.
 

Traditie en ambitie

De puzzel met de vierkante meters, de topsportfocus van de vereniging en het unieke botenhuis hebben ertoe geleid dat er een losstaand, modern nieuw gebouw op het terrein wordt gerealiseerd. Het oude monument herbergt naast de grote botenloods de sociale functies van de vereniging.  De grotere raceroeikamer vormt het kloppende hart, met daaromheen de professionele keuken, vergaderkamers, bestuurskamer en opslagruimtes. Het nieuwe gebouw weerspiegelt de ambitie van de vereniging met op de begane grond extra loodsruimte, en daarboven de kleedkamers en een professionele ergometerruimte met uitzicht op de Schie.
 

Keuzes

In het (hiervoor beschreven) ontwerp zijn een aantal duidelijk keuzes verwerkt. Door het beperkte grondoppervlak van het terrein en de aanwezigheid van belangrijke leidingen onder het terrein moet de loodsruimte gemaximaliseerd worden en is er slechts plaats voor een werkplaats op de oude plek. Hier past alle benodigde apparatuur in en een gedeelde acht, maar is minder optimaal dan de huidige werkplaats. Het scheiden van de gebouwen en hun functies is tweeledig: het creëert een veel logischer indeling van de ruimtes en biedt de mogelijkheid om de trainingsfaciliteiten optimaal te laten voldoen aan de wensen van deze tijd. Door de loopbrug en het verbeteren van de Wooningtrap wordt ook voldaan aan de eisen met betrekking tot nooduitgangen. Eventuele geluidsoverlast voor de buurt wordt beperkt door een buffer van vergaderkamers tussen de raceroeikamer en de voorgevel.
 

Uitstraling en ontwerp

Het hernieuwde plan van de vereniging komt volledig tot uitdrukking in het ontwerp van de nieuwbouw, en het roemruchte verleden wordt vertegenwoordigd door het prachtige oude botenhuis. De entree bevindt zich tussen de twee gebouwen en een loopbrug verbindt oud met nieuw. In plaats van gesloten te zijn voor de buitenwereld, wordt de vereniging transparant voor de buurt en voorbijgangers door de opening tussen de gebouwen en het materiaalgebruik van de modernisering. Qua vorm sluiten de gebouwen op elkaar aan, door de overhang aan de straatkant en de rechte hoek naast de ingang, maar de materialisering is overduidelijk van deze tijd.


verbouwing_ontwerp4
 

Materialisering en duurzaamheid

In de volgende ontwerpfase, het definitief ontwerp, wordt alle input meegenomen en kunnen er keuzes gemaakt worden op het gebied van materialisering en duurzaamheid in de ruimste zin van het woord. Het gebouw moet na de modernisering weer een lange tijd dienst kunnen doen, dus zullen het ontwerp en de daarbij behorende materialen zorgvuldig moeten worden uitgekozen. Daarnaast zullen ook energiebesparende maatregelen genomen worden, als dit binnen alle redelijkheid te realiseren is. De mogelijkheden hiervoor zijn in de modernisering wat uitgebreider; te denken valt aan een ‘groen’ dak, het terugwinnen van de warmte uit douchewater en uitstekende isolatie. Regenwateropvang en zonne-energie zijn wat minder realistisch maar zeker niet uitgesloten.

 

Weerbericht

Windkracht: 2 bft
Windstoten: 18.36 km/u
Windrichting: OZO
Zonsopgang:08:34
Zonsondergang:17:05
Temperatuur: 0.8 °C

Bron: buienradar.nl
Update: 19-01-2019 18:00

Agenda

FEB
16
Winterwedstrijden
t/m 18 feb
FEB
23
Gyas-Hunze
t/m 25 feb
MRT
2
Blasphemy
t/m 3 mrt
MRT
9
Heineken Roei Vierkamp
t/m 11 mrt
MRT
16
Head of the River Amstel
t/m 18 mrt
» Meer activiteiten
» Agenda exporteren
Social Media
Contact
D.S.R.V. "Laga"
Nieuwelaan 53
2611 RR Delft

T: +31(0)15 212 52 66
E: info@laga.nl
Copyright © 2019 laga.nl | Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga
LAGA